Monday, June 22, 2009

Pengorbanan Seorang Guru..

Bismillahirrahmanirrahim..


Petang tu, ana balik sekolah lambat mcm biasa, cuma perasaan terlebih gembira, alhamdulillah, dapat juga sampaikan yang terbaik.. kaklong, nuna, thanks bg semangat~ haha :)


On the way balik rumah, kami nmpak seorg guru, (berjalan kaki) menuju ke pintu hdapan UIA, "eyh!! Ust!!" Ummi berhenti ditepi jalan ( walaupun dah terlajak jauh), ana n kaza turun n mnuju ke arah Ust..

"Ust,. ust nk pi mne?" "Ust nak pi masuk UIA nuh, nk naik bas ke lrt taman melati" "Oh, rumah kitorg dkat Taman Melati lah Ust.. Jom naik kreta.." "Lah yeke ni, malulah Ust.. hehe"

Dalam kereta

Ummi : Ust naik apa tiap2 hari pi skolah? Lrt?
Ust : Yelah, sebenarnya naik motor.. tp, saya kne accident bulan 4 hr tuh.. sakit otot kat kaki n ada masalah dalam telinga, so, doktor xbg naik motor..
Ummi : Rumah Ust kat mne? Taman Melati?
Ust : Eyh, rumah saya kat Rembau, Negeri Sembilan.. tulah yg xboleh naik motor nya., otot kaki xlarat nk bawak 3 jam.. nak naik kereta pulak, tol RM50 pergi balik, xlarat lah klu mcm tu..
Ummi : Ya Allah.. Rembau? jauh tu.. dahtu, xboleh naik motor Ust naik ape?
Ust : Dari Rembau naik bas, pastuh naik komuter, terus naik bas balik, sambung ke KL sentral, pastuh naik lrt, naik bas, smpai UIA, jalan kaki smpai sekolah.. :) *jalan kaki*
Ummi : Masya Allah, tgk tuh, pengorbanan guru Al Amin ni.. kalau murid xhargai, xbelajar betul2, xtahulah mcm mne nk cakap..
Ust : haha, tulah.. ni pun saya nk pi lrt sbb saya tumpang rumah adik saya kat area2 taman melati, xlaratlah nk jalan kaki setiap hari dr Rembau ke Gombak.. nanti smpai lrt, puan boleh hantar saya depan bangunan tu. saya jalan kaki pi rumah adik saya, dekat aje..
Ummi : Kalau Ust duk rumah adik Ust, Ust balik Rembau?
Ust : hmm... saya mungkin balik Rembau dlm dua kali seminggu gitulah..

Masya Allah, xterhingga ucapan terima kasih dr ana kepada Ust ini kerana sanggup dtg sekolah mengajar kami.. "Ya Allah, berilah ketenangan yang berterusan kdlm hati Ust ku ini.. Permudahkanlah segala urusan2 ust dlm kehidupan seharian beliau.. Berkatilah kesemua guru-guru ku, Ya Allah.. Kuatkanlah semangat mereka ketika melayan karenah-karenah kami.. Bantulah aku untuk mmbuktikan sayangnya aku pada guru2ku, walaupun aku tahu xkan mampu aku membalas segala jasa-jasa mereka.. Ameen.."

Ana harap antum n antunna dpt ambil ibrah dr kisah ni, n berusahalah ntuk mnjaga hati dan menghargai jasa guru-guru kita.. :)

8 comments:

sevenNeedLes said...

wa...
terharunya, ust idris..
ana akn buat PSV betol2!

(hoh, semangat ni)

:p

*mscreator* said...

Betol-betol-betol. Pengorbanan mereka sangat-sangat besar(: Eh, thank you for acknowledge me nabila! :DDD

Mr. Testing said...

Guru-guru Al-Amin memang hebat2! Ramai guru yg rumahnya jauh2 sanggup ulang-alik ke Al-Amin. Ini mungkin disebabkan semangat yg diperolehi hasil keihklasan hati mereka utk mengajar anak2 muridnya!
Ya Allah, berkatilah mereka!

aimanace94 said...

wah terharunya~
ust idris yek?
hargailah jasa2 guru :)

Xellos said...

hmmm....x de komen....maksud ana susah nk ckp....x sangke ramai cikgu kat al-amin tinggal jauh dari al-amin....jadi blaja btol2...
wahahah

._.

~KhalilahAlhudaKamilen~ said...

bila ana dengar cite ni 'live' lagi betul2 terasa..

"semoga Allah berikan ganjaran yang besar kpd ust Idris dan semua guru-guru Al-amin..amin..."

bangunlah pelajar Al=amin...
guru kita semua sudah berhati mulia..
kita??

Nurina Syazana said...

ermm... nk ckp pe ek??? sme da ayat ana diorang da ckp... cg alamin!!! GO!!GO!!!

Thaaqhib Mohammed said...

25 Julai 2009. buatlah hari guru Idris.

~bukanke zaman skrg orang suka buat sambutan2 plastik camni?`

*baling batu, pecah tingkap*