Monday, November 9, 2009

* Ceriterengganu *

Bismillahirrahmanirrahim..



okeh, bagi anda yang tidak pernah ke Ganu, haa.. nilah masjid terapung.. maaf, gambar tak menyeluruh sebab time ni Subuh pukul 5.30 pagi.. gelap lagi~
Lepas solat subuh, kami 'check-in' homestay dan angkut semua barang masuk situh. Nama homestay tu, 'Homestay Batrisyia', haha,, mcm kenal nama tuu. Then, kami bertolak ke Taman Tamadun Islam. Mulanya duk fikir apelah yang ade dalam taman tu, bila dah masuk, Memang kagum bila dapat hayati beberapa masjid utama seluruh dunia..

Keceriaan guru2 jelas terpancar.. Huhu, Cg Hani promote duit~ :D


Sementara menunggu hujan lebat berhenti, kami habiskan masa dalam restoran TTI.. Tgk tuu, Husna khusyuk baca novel baru die~ teruskan membaca ya..






This is Taj Mahal. Model sahaja. boleh masuk dalam bangunan ni untuk tahu maklumat lebih lanjut~



Kubbatul Sakhra'.



See, dalam dia mcm real~




Masjiidil Haram, Ka'bah xboleh nk tengok, kene panjat~




Masya Allah, pemandangan yang indah~ ( tengah2 TTI )


One of the masjid(s)..

Dah balik dari TTI, singgah masjid kristal, ambil gambar. Then, pergi ke batik Arfa,. Ade yang dapat cabutan bertuah. tahniah ye, Lea dan Husna.. :D


Malam tu, ade BBQ, thanks to all banin(s) yg tolong n cikgu2. Ana faham sape yang terpaksa kemas sisa2 BBQ tuu, bila semua cabut pergi tengok nur kasih. Hehe, sedaap antum masak. NUR KASIH, sangat syok tgk ramai2. wah, rindu nya~ dan.. 42 nombor bertuah~ :P




homestay kami~ semua happy. adelah sorg tu ganjil~



sedang menunggu banin sebelum ke pasar payang..

Depan pasar payang,, Persembahan Kebudayaan.

Then, kami ke Muzium Negeri Terengganu. Kat situ, jumpa kawan-kawan dari sekolah Sungai Pusu.. kebetulan dorg pun ada lawatan. Kami lunch dan solat.. Singgah Geliga jap beli keropok lekor. Enak sungguh~ And and balik~!

.............................

cuba baca ni.

Dalam tentatif,, pukul 2.00 ptg bertolak balik dan smpai pukul 10.00 malam.
Apa yang berlaku?
Kami bertolak balik pukul 7.oo malam, lepas solat maghrib.
Bas A smpai sekolah dalam pukul 1.00 pagi. Bas B terkandas dek temperature engine naik. terpaksa berhenti di tengah2 hutan. seram jugakla. Pakcik smbung perjalanan, sangat sangatlah perlahan. Tak mengapa, Allah menguji. Masuk satu mesej,,
"Kitorg dah smpai sekolah. korg kat mana?" -Yasmin
Wah, bila tanya cikgu, kita masih di Pahang. Sabar. Sampai di Tol Lanchang, terpaksa berhenti terus, bas dah xboleh bergerak. Semua turun, duduk lah tepi jalan. Satu lagi mesej masuk hp nurina,,
"Ana dah sampai rumah, dah pakai baju kelawar, duduk bawah aircond.. :D" -Syaraz
Sabar. Tgk jam, pukul 1.00 lebih. Semua muka tension, nak lagi ade pulak 3 pasangan yang ber ber dan ber di situ.. sakit hati betul tgk. Mulanya, kami istighfar ramai2, tp, makin menjadi2 mereka. Usaha lagi, plan nk perli dorg kuat2. Still xjadi. Nafsu berleluasa. Last2, kami main kejar2 ramai2 dengan anak cg, Alia Maisara, Nasuha dan Hatim. Biar bising nanti dorg terganggu. Memang menjadi, tapi, nampak mcm marah je. Kami pun stop takut kene baling batu. Biarlah, kita dah usaha, itu antara mereka dengan Allah.
Call yasmin. Katanya pakcik bas A patah balik nak ambil kami. Bayangkan dari gombak ke Pahang. haduih, tuunggu jelah, Sabar. Dapat lagi berita, pakcik jam sbb ada perlawanan bola sepak N9 dan Kelantan. Akhirnya, kami tinggalkan tempat awam itu pukul 3.00 pagi. Sampai sekolah pukul 4.30.
Alhamdulillah. Bersyukur kerana selamat sepanjang perjalanan~ Maaf paling lambat post about Terengganu. :D Esoknya, Yasmin dan Aqila Dash tandang rumah, penat sangat sangat. Demi, jamuan pengawas, kami buat puding jagung dan agar-agar bandung cincau. huhu, sedap3.. Kepada semua pengawas, terima kasih kerana menghabiskan masakan kami. :D Salam.

10 comments:

mu'az omar said...

hahaha. nice story! :P btw, batrisyia?? wat a name. huhu.

ceyh. korg main kejar2?? kteorg pown main gak, main kuiz ngan ustaz akram.
habis sume jwpn kuar. gee~

btw, nice xperience. wassalam~

Isyraf Imrani said...

hahahaha..xpe2..post plg lmbt ek, biar lmbt asl selamat, haha pembetulan tol "lanchang" :D haha

yerp kitorang men kuiz teka teki ngn ustaz akram..hahaha boleh lak ustaz ckp tu saintifik..nway bbq sdp??? hehehe, ana x dpt enjoy tgk nurkasih ramai2 huhu..

xpela ek, sorry, wassalam

mscreator said...

Kteorang pun main kuiz jugak dengan Cikgu Fatimah. (0Ceh nak bgtahu jugak) :D

Ahmad Arif :) said...

haha main kuiz ? wahh semuua main kuiz ni haha .
kitorang main kuiz dengan abang shahruul lagi best HAHA .
em nice joob ohh korang time dekaat tol tuu :) * tabikss .
haha seriously jealous korang naikk trem :p

Isyraf Imrani said...

wei aripp, komen ko wat aku gelak giler2 dowww hahahaha

Xellos said...

yeah!btol muaz..kuiz bersama ~ustaz akram~..n sama-sama sebab buatkan puding tu ntuk jamuan peng...:D

hahaha arip2.......*gelak x leh benti*..xD

i.am.a.khalifah said...

Lama bennor nk tulis cerita ni....takpe better late than never.

Main kejar-kejar? Tak penat ke?

Sama-sama, dah jamuan, "kena" la makan.

khalidah alhusna kamilen said...

salam :)

hehe, byk jugak ana terselit dlm nihh..ehhe.
dah khatam dah buku tuu..
opss, sape ganjil tuu?hehe.

thanks fatama bg kte kenangan yg indah.miss you. :)

ana xpost lagi,tungguuuu...haha

Nurina Syazana said...

haha bes2..

nurfatmah nabilah kamarulzaman said...

thanks to all~ :)